Varukorg

Tomt

I vår shop hittar du våra möbler i högsta kvalitet med noga utvalda material - byggda av våra snickare på Gotland sedan 1997.

Underhållsguide

Nya möbler

Din möbel är alltid ytbehandlad när den kommer till dig, så att du kan börja använda den direkt. Tänk på att det kan ta ett par veckor innan oljan har härdat fullt ut, så var extra varsam med ytan den första tiden. Låt aldrig fuktiga föremål eller vätskor ligga kvar då det kan leda till att det uppstår fuktfläckar. Bordsytor i speciellt ek behöver efterbehandlas under de första månaderna, övriga möbler när ytan börjar se torr ut (en eller ett par gånger om året, beroende på användning/slitage). Denna insats ger din möbel rätt förutsättningar att åldras vackert och hålla långt in i framtiden. 

Olja

Vi oljar gärna våra möbler med växtbaserade oljor då det bevarar träets naturliga känsla, ger ett gott skydd och låter träet andas. Vilken av våra oljor du väljer; naturell eller vitpigmenterad, är en smaksak.

Vilken produkt som är lämplig till underhåll av din möbel beror på vilken ytbehandling den har. En linoljad ekmöbel bör fortsatt underhållas med linolja. Vi rekommenderar G.A.D:s varmpressade linolja som har en liten tillsats av gotländskt bivax för ytterligare skydd av ytan. Till en vitoljad ekmöbel rekommenderar vi ”OSMO Hårdvaxolja vit”. Har du en vitoljad björkmöbel däremot passar ”OSMO Underhållsvax vit” bättre. Underhållsprodukterna ska påföras tunt i träets fiberriktning och arbetas in tills ytan känns torr. För att få högre finish och ta bort eventuell fiberresning används ett superfint sandpapper (400-600) innan behandlingen. Detta gäller speciellt om du vill att ek-ytan ska bli slät då denna fiberresning kommer under ett par månader.

Såpa

Såpabehandlingen innebär att ytan skyddas genom att den mättas. Bordsytor som används mycket bör alltid torkas och rengöras med såpa, gärna någon gång i veckan den första tiden. Vid underhåll används en blandning av ca ½ msk tvålflingor till ½ liter ljummet vatten, rör om tills flingorna löst upp sig och blandningen känns lite seg och simmig. Använd en svamp eller trasa, stryk på i träets fiberriktning och låt torka. Slipa lätt med superfint sandpapper (400) om ytan känns sträv (fiberresning).

Målade möbler

Vi målar våra möbler med färg från Syntema. Det är en miljövänlig vattenbaserad färg. Rengör dina målade möbler med fuktig trasa. Många moderna trasor fungerar utmärkt med endast vatten, vid behov kan lite såpa tillsättas i vattnet.

Kalksten

Till skötsel rekommenderar vi vanlig gulsåpa, stenen är grundbehandlad med såpa vid leverans. Vid normalt underhåll torkas stenen med en lösning av 1 del såpa och 8 delar vatten. Får man en fläck kan man lägga på en svamp med såpalösning på fläcken över natten (upprepa om den fortfarande är kvar). Tuffare fläckar kan man ge sig på med ett fettlösande diskmedel (ofärgat) eller kemiskt ren bensin. Eftersom dessa avfettar behöver man såpa stenen igen. Tag då 1 del såpa till 4 delar vatten. Var inte rädd för att skrubba en fläck med ex en nagelborste, stenen är tåligare än man tror. Använd aldrig salt vid fläckborttagning, det fräter på stenen. Den tål heller inte sura medel som citronsyra.

Lammskinn

Lammskinn går bra att dammsuga och vädra. Vätska som spills sugs upp med en trasa eller hushållspapper. Ibland kan kladdiga fläckar gå lättare att få bort om man först låter de torka och sedan kammar bort smutsen. Lammskinn som är nedsuttet kan kammas och sprayas lätt med vatten så reser sig lockarna igen.

Ull

Ullen är naturligt smutsavvisande. Skulle en fläck uppstå rekommenderar vi ullschampo eller galltvål blandat med vatten till fläckborttagningen. Dutta på lösningen på fläcken (undvik att gnugga) och sug upp vätskan med en trasa. Upprepa tills fläcken är borta. Galltvål rekommenderas även till fläckborttagning på möbler klädda med ulltyg. Gör på samma vis som med lammskinnet.

Läder

Ett kvalitetsläder åldras vackert och håller länge med rätt underhåll. Tänk på att direkt solljus kan bleka mörka läder och göra ljust läder mörkare. Använd inte starka rengöringsprodukter som kan torka ut eller missfärga lädret. Underhåll din möbel i två steg. Rengör först med en läderrengöringsprodukt. Smörj sedan in med ett naturligt lädervax för att förhindra att lädret torkar ut.

Underhållsguide
Förgående inlägg
Nästa inlägg