Varukorg

Tomt

I vår shop hittar du våra möbler i högsta kvalitet med noga utvalda material - byggda av våra snickare på Gotland sedan 1997.


 

 

Att köpa en G.A.D-möbel är en investering långt in i framtiden. Våra massiva naturmaterial och naturliga ytbehandlingar innebär att den kan underhållas, vårdas och renoveras, vid behov till och med återställas till nyskick, flera gånger om.

När du får hem din möbel är det dags att lära känna material och konstruktion, för att din möbel ska tåla att älskas och vara en del av din vardag. Våra massiva naturmaterial, naturliga ytbehandlingar och det traditionella finsnickeriets konstruktioner gör möblerna slitstarka och lättskötta. 
Här nedan kommer vi att gå igenom hur du underhåller dem, steg för steg.

Nya möbler

När du köper din möbel är träet ytbehandlat och möbeln färdig att använda, men tänk på att det kan ta ett par veckor innan t. ex. linolja har härdat fullt ut, så var extra varsam med ytan den första tiden. Låt aldrig fuktiga föremål eller vätskor ligga kvar då det kan leda till att det uppstår fuktfläckar. Bordsytor behöver efterbehandlas under de första månaderna, övriga möbler när ytan börjar se torr ut (en eller ett par gånger om året, beroende på användning/slitage).

Olja

Vi oljar gärna våra möbler med växtbaserade oljor då det bevara träets naturliga känsla, ger ett gott skydd och låter träet andas. Vilken olja du sedan väljer; naturell eller vitpigmenterad är en smaksak. Vilken produkt som är lämplig till underhåll av din möbel beror på vilken ytbehandling den har. En linoljad ekmöbel bör fortsatt underhållas med linolja. Vi rekommenderar vår varmpressade linolja som har en liten tillsats av gotländskt bivax för ytterligare skydd av ytan. Till en vitoljad ekmöbel rekommenderar vi "OSMO Hårdvaxolja vit". Har du en vitoljad björkmöbel däremot passar "OSMO Underhållsvax vit" bättre. Underhållsprodukterna ska påföras tunt i träets fiberriktning och arbetas in tills ytan känns torr. För att få högre finish och ta bort eventuell fiberresning används ett superfint sandpapper (400-600) innan behandlingen.

Såpa

Såpabehandlingen innebär att ytan skyddas genom att den mättas. Bordsytor som används mycket bör alltid torkas och rengöras med såpa, gärna någon gång i veckan den första tiden. Vid underhåll används en blandning av ca ½ msk tvålflingor till ½ liter ljummet vatten, rör om tills flingorna löst upp sig och blandningen känns lite seg och simmig. Använd en svamp eller trasa, stryk på i träets fiberriktning och låt torka. Slipa lätt med superfint sandpapper (400) om ytan känns sträv (fiberresning).

Målade möbler

Vi målar våra möbler med färg från Syntema. Det är en miljövänlig vattenbaserad färg med glansvärdet 20%. Rengör dina målade möbler med fuktig trasa. Många moderna trasor fungerar utmärkt med endast vatten, vid behov kan lite såpa tillsättas i vattnet.

Kalksten

Till skötsel rekommenderar vi vanlig gulsåpa, stenen är grundbehandlad med såpa vid leverans. Vid normalt underhåll torkas stenen med en lösning av 1 del såpa och 8 delar vatten. Får man en fläck kan man lägga på en svamp med såpalösning på fläcken över natten (upprepa om den fortfarande är kvar). Tuffare fläckar kan man ge sig på med ett fettlösande diskmedel (ofärgat) eller kemiskt ren bensin. Eftersom dessa avfettar behöver man såpa stenen igen. Tag då 1 del såpa till 4 delar vatten. Var inte rädd för att skrubba en fläck med ex en nagelborste, stenen är tåligare än man tror. Använd aldrig salt vid fläckborttagning, det fräter på stenen. Den tål heller inte sura medel som citronsyra.

Lammskinn

Lammskinn går bra att dammsuga och vädra. Vätska som spills sugs upp med en trasa eller hushållspapper. Ibland kan kladdiga fläckar gå lättare att få bort om man först låter de torka och sedan kammar bort smutsen. Lammskinn som är nedsuttet kan kammas och sprayas lätt med vatten så reser sig lockarna igen.

Ull

Ullen är naturligt smutsavvisande. Skulle en fläck uppstå rekommenderar vi ullschampo eller galltvål blandat med vatten till fläckborttagningen. Dutta på lösningen på fläcken (undvik att gnugga) och sug upp vätskan med en trasa. Upprepa tills fläcken är borta. Galltvål rekommenderas även till fläckborttagning på möbler klädda med ulltyg. Gör på samma vis som med lammskinnet.

Läder

Ett kvalitetsläder åldras vackert och håller länge med rätt underhåll. Tänk på att direkt solljus kan bleka mörka läder och göra ljust läder mörkare. Använd inte starka rengöringsprodukter som kan torka ut eller missfärga lädret. Underhåll din möbel i två steg. Rengör först med en läderrengöringsprodukt. Smörj sedan in med ett naturligt lädervax för att förhindra att lädret torkar ut.