Varukorg

Tomt

I vår shop hittar du våra möbler i högsta kvalitet med noga utvalda material - byggda av våra snickare på Gotland sedan 1997.

G.A.D väljer svensk sten

Svävande bordsskivor i gotländsk kalksten är ett signum för G.A.D, men nu välkomnar vi även stenen som kallas Skånes svarta guld.

Från och med maj 2021 använder vi nämligen bara svensk sten i vår möbelproduktion. Våra bordsskivor av granit från Italien har ersatts med svart diabas från Hägghultsbrottet i Lönsboda. Ett viktigt steg i vårt hållbarhetsarbete!

G.A.D bord med skia av diabas

Diabas är en exklusiv och svårtillgänglig bergart som bildades under vulkaniska utbrott ur jordens inre kärna för 900-1500 miljoner år sedan, när glödande magma pressades upp mot jordens yta i urbergets smala sprickor.

Den diabas som finns och bryts i nordöstra Skåne och Hägghultsbrottet sen förra sekelskiftet är särskilt eftertraktad för sin djupa svarta ton, sin tålighet och sin tyngd. Den har en matt och mättad exklusivitet som bara återfinns hos massiva naturmaterial av högsta klass.

Som möbelsten är diabasen mycket tålig och rengöring kan ske med vilket rengöringsmedel som helst.

Kalksten

Vår kalksten köper vi från Slite Stenhuggeri på norra Gotland, ett familjeföretag grundat 1907 med många års erfarenhet att bryta och förädla kalksten till vackra produkter. Slite Stenhuggeri är den enda producenten av kalkstenen Norrvange, Södervange och Kappelshamn, som de bryter i egna täkter på Gotland. 

Kalksten beskrivs ofta som känslig. Vi vill vända oss emot den uppfattningen; citron och syrahaltiga ämnen/medel kan ge ytan bestående skador (som förvisso kan slipas bort) men i övrigt är det enda viktiga att använda rätt rengöringsmedel som såpa och att helst agera snabbt. Såpa är basisk och rengör ytan utan att täppa igen stenens porer och förhindra avfuktning. Vid olje- eller fettfläckar använd bensin eller T-sprit.

 

Virke

Att hitta tillräckligt mycket svenskt virke av rätt sort och kvalitet är svårare. Just nu utvecklar vi ett antal produkter gjorda i gotländskt kärnvirke (furu) från Ardre som är en socken på öns östra sida. Bland annat kommer slagbordet som heter just Ardre att göras i detta virke. Vi undersöker också möjligheten att utveckla möbler i gotländsk alm.

Övrigt virke - den stora merparten av det vi använder, i björk och ek – kan vi inte hitta i tillräckligt hög kvalitet /kvantitet i Sverige. Björk av rätt kvalitet köper vi från Finland och eken växer inom Europa. Vår strävan är att fortsätta utveckla produkter i furu och ur ett hållbarhetsperspektiv är det också klokt att välja björken framför eken, eftersom björken växer och förnyas betydligt snabbare.

Kärnvirke från Ardre ska bli Ardre-bord, bland annat.

Hägghultsbrottet diabas Lönsboda
Förgående inlägg
Nästa inlägg